Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jíst či nejíst houby

29. 3. 2011

 

V houbách jsou složité cukry a někdy i bílkoviny. Obvykle i soli, tuky (zejména draslík a fosfor, lipidy), aromatické látky, alkaloidy, organické kyseliny a 95 % vody. Některé obsahují vitamíny.

Neřadíme je mezi živiny ale mezi pochutiny, protože mají zanedbatelný zdroj energie (tuky, aminokyseliny, cukry).

Jedy v houbách poškozují nejčastěji: jaterní a ledvinové buňky, nerovový systém, zažívací ústrojí. Některé v kombinaci s alkoholem jsou pro život kritické.

Na jedení hub byly rozpory i mezi znalci a odborníky, kteří raději zrazovali před jejich jedením; např. 1517 Jan Černý odrazuje od nich v "Knihy lékařské"; také okolo 1550 P.A.Mattioli ve svém "Herbáři!.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

Portrét



Poslední fotografie


Kontakt

Astro esoterická společnost

astroeso@seznam.cz



Archiv

Kalendář
<< říjen >>
<< 2018 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Statistiky

Online: 4
Celkem: 183730
Měsíc: 2609
Den: 116